Waarom een herenfiets kopen?
Ben je op zoek naar een nieuwe herenfiets? Dan wil je ongetwijfeld eerst meer weten over de verschillende herenfietsen. In deze tekst vertellen we je er alles over, zodat je op basis van de informatie uit dit artikel de juiste herenfiets kunt bestellen.
Wat zijn de voordelen van een herenfiets?
Veel mensen gaan tegenwoordig voor een damesfiets, omdat ze het frame van een herenfiets vervelend vinden. Dit geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook veel mannen kopen tegenwoordig vaak een damesfiets. Toch is dat zonde, want juist een herenfiets brengt verschillende voordelen met zich mee. We zullen in deze paragraaf kort de verschillende voordelen van een herenfiets bespreken.
Het frame van een herenfiets is sterk
Het frame is vrijwel het belangrijkste onderdeel van de herenfiets. Het frame van een herenfiets is steviger en stabieler dan die van een damesframe. Dit komt doordat de frame een driehoeksconstructie heeft en dat zorgt voor een extra stevigheid. Dit merk je duidelijk tijdens het fietsen. Een herenfiets heeft daarnaast ook een stijver frame. Dit maakt een herenfiets duurzaam en dat is natuurlijk belangrijk, want je wilt lang van je nieuwe fiets genieten.
Ideaal voor mensen met veel bagage.
De constructie van een herenfiets is ook beter voor mensen die met veel bagage fietsen. Ben je bijvoorbeeld het type dat het leuk vindt om lange reizen op de herenfiets te maken? Vind je het bijvoorbeeld leuk om verschillende plaatsen in de wereld met je herenfiets te verkennen? Dan kun je beter voor een herenfiets gaan, want de bagage is gemakkelijker mee te nemen.
Een herenfiets is stabiel
Een herenfiets is ook stabieler dan een damesfiets. Om die reden is een herenfiets geschikt voor mensen die graag over bergen rijden. Wanneer je hard van de berg gaat, dan heb je een stabiele fiets nodig om zo ongelukken te voorkomen.
Hoe vind je de juiste herenfiets?
De aanschaf van een herenfiets is een flinke investering en daarom wil je een weloverwogen keuze maken. Neem om die reden ook geen impulsieve beslissingen, maar doe eerst grondig onderzoek.
Welk model herenfiets kopen?
Het is allereerst van belang om na te gaan welk model herenfiets je voor ogen hebt. Je hebt namelijk een breed assortiment herenfietsen. Denk aan stadsfietsen, transportfietsen, toerfietsen, vouwfietsen, elektrische fietsen en nog veel meer. Het kan lastig zijn om de juiste keuze te maken en daarom moet je goed weten waarvoor je de fiets wilt gebruiken.
Woon je ergens in een grote stad en heb je de fiets vooral nodig voor korte afstanden? Wil je bijvoorbeeld de fiets gebruiken voor de dagelijkse boodschappen of ga je met de fiets naar je werk dat in de buurt is? Dan kun je prima voor een stadsfiets gaan, want die is geschikt voor korte afstanden. Je moet dan denken aan ritjes van maximaal vijf kilometer.
Ben je het type dat het leuk vindt om lange afstanden met de herenfiets te rijden. Ga je bijvoorbeeld iedere zondag met je partner lange afstanden fietsen? Dan kun je beter voor een toerfiets gaan. Deze fiets is ideaal voor mensen die tientallen kilometers per dag willen rijden. De meeste toerfietsen zijn geschikt voor verharde wegen. Wil je vooral door de bossen fietsen? Dan kun je beter een mountainbike kopen. Ook een elektrische fiets is prima geschikt voor lange afstanden. Een elektrische fiets is niet alleen voor oude mensen, maar ook jongvolwassenen zijn over het algemeen tevreden met een elektrische fiets.
Werk je niet in de buurt van je woning en ben je gebonden aan het openbaar vervoer? Dan past een vouwfiets misschien bij jou. Die past namelijk in de trein en dat is bijzonder handig.
Lengte frame
Bij de aankoop van een herenfiets is het ook belangrijk om naar de maat van het frame te kijken. De juiste framemaat zorgt voor een comfortabele fietsrit. Ben je volwassen en heb je een gemiddelde lengte? Dan kun je prima voor een herenfiets van 28 inch gaan. Maar hoe weet je dan wat de juiste framemaat voor jou is? Daar is gelukkig een goed trucje voor. Wanneer je op het zadel zit, moet je de voeten plat op grond kunnen zetten. Dan weet je zeker dat je het juiste frame hebt. Wanneer je bijvoorbeeld 181 cm bent, dan kun je voor een frame van 61 cm gaan. Ben je echter boven de 190 cm? Dan past een frame van 66 cm het beste bij jou. Het is vaak verstandig om de fiets eerst uit te proberen, want dan weet je zeker of die bij je lengte past.
Een herenfiets kopen met of zonder versnelling?
Ga je voor een herenfiets met versnelling of zonder versnelling? Ook dit is afhankelijk van verschillende factoren. Ben je bijvoorbeeld van plan om de fiets alleen voor de stad te gebruiken? Dan kun je beter voor een stadfiets zonder versnelling gaan. Een dergelijke fiets is eenvoudig in gebruik en gemiddeld gezien ook goedkoper dan een fiets met versnelling. Daarnaast zijn fietsen zonder versnellingen ook wat lichter.
Je bent dan overigens ook minder geld kwijt aan het onderhoud van de fiets. Een herenfiets zonder versnelling gaat namelijk minder snel kapot. Er zit namelijk geen extra weerstand in de afdrijving en de fiets is niet voorzien van versnellingskabels. Natuurlijk kent een fiets zonder versnelling ook enkele nadelen. Dergelijke fietsen zijn vooral geschikt voor vlakke afstanden en korte ritjes. Een fiets zonder versnelling is namelijk erg ongunstig bij harde wind of korte hellingen.
In welke situaties is het dan wel verstandig om voor een herenfiets met versnelling te gaan? In de eerste plaats is het ideaal voor heren die graag lange afstanden over de vlaktes fietsen. Nederland kent immers hevige weeromstandigheden en daar merk je het meeste van op de vlakte. Met een fiets met versnelling kun je prima tegen de wind in fietsen zonder extreem vermoeid te raken. Ook is het ideaal voor mensen die regelmatig over bergen fietsen.
Hoeveel versnellingen heb je nodig?
Een herenfiets met versnellingen maakt het makkelijker om vooruit te komen als je wind tegen hebt of een brug op moet fietsen. Herenfietsen zijn verkrijgbaar met derailleur versnellingen en naaf versnellingen. De herenfietsen met derailleur zijn vooral geschikt voor mensen die de trapfrequentie zeer secuur willen afstellen. Het gaat dan om fietsers die in gebieden met flinke hoogteverschillen rijden. Ze zijn meer geschikt voor mensen die in het zuiden van het land wonen of regelmatig op vakantie gaan naar een land met veel bergen. Bij een fiets met meerdere versnellingen krijg je echter wel sneller te maken met onderhoudsproblemen. Wanneer je vrijwel alleen maar over de vlaktes fietst, dan kun je beter voor een naaf versnelling gaan. De herenfietsen met naafversnellingen hebben meestal een gesloten kettingkast en heeft de ketting daarom ook minder onderhoud nodig. Daarmee kun je ook prima afstanden fietsen.
Kiezen van de juiste remmen.
Dan moet je ook nog kijken naar het type rem van je fiets. Je vindt herenfietsen met verschillende soorten remsystemen.
Herenfiets met terugtraprem.
Veel mensen weten niet dat Nederland een van de weinige landen is die fietsen met alleen een terugtraprem verkopen. Het voordeel van een fiets met een terugtrapram is dat deze minder snel kapotgaat. De fiets is namelijk niet voorzien van kabels en daarom heeft die minder onderhoud nodig. Een fiets met terugtraprem is daarmee ook ideaal voor mensen die geen zin hebben in onderhoudskosten. Het nadeel van een terugtrapram is dat deze alleen naar achter kan en daarom minder effectief is dan een voorrem. Een terugtrapram is ook niet altijd veilig. Je kunt namelijk niet meer remmen wanneer de ketting breekt.
Herenfiets met rollerbrake remmen.
Tegenwoordig zijn fietsen met rollerbrake remmen ook helemaal in. Deze rem is geavanceerd en zit om die reden ook op de duurdere fietsen. Het voordeel van een rollerbrake is dat deze rem weinig onderhoud nodig heeft. Daarnaast kun je rollerbrakes gemakkelijk afstellen en zijn ze bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Ook in de regen werkt deze rem prima. Er zijn echter ook minpunten. Rollerbrakes zijn vrij zwaar en en ze worden warm na langdurig gebruik en daarom zijn ze niet geschikt voor lange afdalingen.
Herenfiets met velgremmen.
Velgremmen zijn al een lange periode populair en worden nog steeds aangebracht op nieuwe herenfietsen. Deze remmen zijn namelijk vrij eenvoudig opgebouwd. Ze zijn licht en remmen vooral goed bij droog weer. Een herenfiets met velgremmen is doorgaans goedkoper dan een fiets met rollerbrakes. Velgremmen werken niet goed bij de regen en ze zijn ook minder duurzaam dan andere remtypes. Na verloop van tijd slijt de velg namelijk en die moet je om de zoveel tijd vervangen.
Herenfiets met schijfremmen
Steeds meer fietsen worden uitgerust met schijfremmen, vooral elektrische herenfietsen. Schijfremmen hebben minder onderhoud nodig, remmen vloeiender en zijn betrouwbaarder. Een elektrische herenfiets is namelijk zwaarder en je bereikt er hogere snelheden mee. Ook op veel sportieve herenfietsen en mountainbikes zie je schijfremmen. Een populaire fiets met schijfremmen is bijvoorbeeld de Batavus herenfiets Dinsdag Exlusive. Een sportieve fiets met degelijke remmen, versnellingen en een belt aandrijving.
Budget voor herenfietsen kopen?
Bij de aankoop van een fiets moet je ook rekening houden met je specifieke budget. Je vindt herenfietsen namelijk in verschillende prijsklassen. Je hebt bijvoorbeeld al een goedkope herenfiets voor iets meer dan honderd euro, maar tegelijkertijd zijn er ook fietsen die meer dan duizend euro kosten. Maar hoe vind je dan een goede herenfiets met een beperkt budget?
We raden je aan om dan eerst je specifieke wensen voor de fiets in kaart te brengen. Heb je de goedkope herenfiets alleen maar voor de stad nodig? Dan kun je prima voor een stadfiets gaan, want die zijn over het algemeen relatief goedkoop. Heb je echter meer eisen, maar zit je toch gebonden aan een budget? Kijk dan goed of je op bepaalde onderdelen kunt besparen. Misschien heb je niet per se versnellingen nodig of vind je een eenvoudige rem voor je sportieve herenfiets ook prima.
De kleur van je herenfiets
Een sportieve herenfiets moet comfortabel fietsen, maar tegelijkertijd wil het oog ook wat. Een fiets is immers ook een statussymbool en daarom moet je bij de aankoop aandacht aan de esthetiek besteden. Kijk vooral goed naar de kleur van een fiets. Ben je bijvoorbeeld het type dat graag opvallend door de steden fietst? Ga dan voor een meer lichte kleur zoals lichtblauw, rood of oranje. Heb je liever een fiets met een standaard uiterlijk? Ga dan voor een grijze, witte of zwarte herenfiets.
Assortiment herenfietsen
In onze webshop hebben we een ruim assortiment herenfietsen. We verkopen verschillende merken en modellen zoals Batavus, Sparta, Giant, Cube en Cortina. Ben je op zoek naar een stevige fiets, met anti lek banden, verende zadelpen, belt (riem aandrijving), groot aantal versnellingen of een andere type fiets? Er zit ongetwijfeld ook een prachtige herenfiets voor jou bij.
Ook voor elektrische fiets heren ben je welkom bij Premiumbikes.
Is je huidige fiets toe aan vervanging, je vind de herenfiets die bij jouw wensen past met gemak bij ons. Dankzij dit artikel weet je ongetwijfeld al veel over herenfietsen, maar misschien heb je nog persoonlijke vragen. We verkopen niet alleen prachtige herenfietsen, maar we hebben ook voldoende expertise in huis. Onze medewerkers hebben een passie voor herenfietsen en ondersteunen jou graag bij je zoektocht.